Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенти на "Ислямска държава" са опитвали да вербуват терористи за нападения в централен Лондон през 2016-а

Снимка: БТА

Разследване на журналисти на Би Би Си под прикритие е открило доказателства, че агенти на „Ислямска държава“ са опитвали да вербуват терористи за нападения в централен Лондон през 2016 година.

Журналисти на Би Би Си, представящи се за британски тийнейджъри, са контактували по тайни сайтове с хора от „Ислямска държава“, които твърдят, че са организирали нападенията на Уестминстър и Лондон бридж. Специалисти от отдела за борба с тероризма потвърдиха, че лицата от „Ислямска държава“, с които е установен контакт, са високопоставени членове на организацията и се занимават с набиране на кадри поне от две години. Един от журналистите, представящ се за 17-годишен, е бил запитан от човека на „Ислямска държава“ дали познава Уестминстър, защото това е добра цел, тъй като районът винаги е пълен с хора. Накарай неверниците да страдат, убий колкото можеш повече, най-добрият начин е да убиеш нормални хора, гласи инструкцията на агента. След това той е насочил „тийнейджъра“ към сайтове с инструкции как да се използва автомобил за нападение и най-уязвимите части на човешкото тяло при нападение с нож, както и наръчник за производство на бомба.

Лондон бридж също е бил предложен като потенциална цел от друг агент на „Ислямска държава“. През март тази година 4 души бяха убити и 50 ранени при нападението в Уестминстър, а при това на Лондон бридж през юни бяха убити 8 и ранени 48 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна