Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест "На работодателския произвол трябва да бъде сложен край" пред НС

Протестиращи работници настояха за криминализиране на неизплащането на заплати

| обновено на 05.09.17 в 15:15




Национален протест срещу работодателския произвол събра стотина работници пред Народното събрание. "На работодателския произвол трябва да бъде сложен край" – това е мотото на протеста, организиран от Автономния работнически синдикат (АРС) и още работнически сдружения. Те настояха за законодателни промени, които да постановят наказателна отговорност за неизплащането на заплати и осигуровки. 

Протестът е насочен и срещу тежките условия на труд, наднорменото работно време, нерегламентираните почивки и некоректното отношение на работодателите. Според протестиращите българските работници са най-слабо защитени в Европа, освен че са и с най-ниското заплащане.

Снимка: Наталия Ганчовска"Заплатите за нас, а шефовете в затвора" – това скандираха протестиращите работници. Лична наказателна отговорност поискаха те за работодателите, които дължат заплати:

Некоректните работодатели да отговарят не само като юридически лица, а и като физически. Те управляват фирмите си не само с булстата и с ЕГН-то си. Би трябвало да носят някаква финансова и имуществена отговорност по този начин. Заставаме точно пред тези, които ние сме избрали – тези хора, на които ние даваме заплатите, и тези хора, от които зависят наистина законовите промени да се случат така, че ние да не бъдем толкова беззащитни.

Проблемът за някои от работниците е и чисто административен:

Няма кой да ни обработва документите, няма кой да ни обслужва, както и не ни внасят осигуровките и вече се водим с прекъснати здравни осигуровки, което за мен лично това е голям проблем, тъй като ми предстои раждане.

В майчинство съм в момента. Предстои да подам за втората година майчинство. Няма към кого да си подадем документите и в НОИ ми обясниха, че може да ми бъде отказано майчинството.

Мая Манолова    БГНЕСПротестът събра работници на "Пикадили", "Макс Телеком", миньорите от "Бобов дол", "Оброчище", шивачките от Дупница, както и от "Ораново", "Ветрен", "Енемона". На някои от събралите се работниците се дължат заплати за по два месеца, но на други за повече от година.  При тях дойде и омбудсманът Мая Манолова, която съобщи за повече от 435 жалби, подадени при нея:

Става дума за основни конституционни права, които държавата трябва да брани на своите граждани. Истината е, че ако бъдат приети всички предложения, които са направени, тези хора ще имат решение на техния проблем. Едното предложение е да има забрана за продажба на фирми, без да си си платил на работниците…

Да се направи фондът за гарантиране на вземания при фалит на предприятия работещ. В момента в този фонд има 250 милиона лева, които не стигат до работниците.

Ако не бъдат чути, протестиращите заплашват с гражданско неподчинение и ще сезират Европейския съд по правата на човека в Страсбург.



Горещи теми

Войната в Украйна