Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон: Европа трябва да се реформира или я чака упадък

| обновено на 08.09.17 в 08:50
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон избра Гърция, за да представи своята мечта за нова Европа. Гръцките медии в коментарите поставят акцент върху призава: "Европа трябва да се промени или я чака упадък". Дори вестник "Та неа" акцентира на първа страница "Макрон даде знак за прераждане на Европа." Повече демокрация и близо до проблемите на хората, допълва вестник "Авги".

Телевизионните медии излъчиха многократно акцента на речта на френския президент: Европа е уникално алтернативно решение, но ако продължаваме да не виждаме какво се случва и да отказваме да видим, тогава ние ще бъдем поколението, което ще поеме отговорността за смъртта на Европа. Европа ще се разпада бавно, година след година.

Макрон допълни,че европейските граждани трябва да участват в дискусиите за бъдещето на обединена Европа. В речта си той предупреди, че Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ, освен ако не стане по-суверенна и демократична.

Много символика имаше в мястото, което Макрон избра, за да покаже пред Европа желанието за силен Европейски съюз. Френският президент пренебрегна традицията да говори пред парламента и изнесе реч от хълма Пникс до Акропола, където се е провеждало народното събрание в древна Гърция.

Избраният преди четири месеца френски президент иска по-голяма интеграция в еврозоната, която да има собствен бюджет, финансов министър и парламент.

Той обяви, че след парламентарните избори в Германия на 24-и септември, ще разкрие пътна карта за ЕС. Макрон призова европейските лидери да се договорят за създаване на публични дебати през първата половина на 2018 година, на които гражданите да разискват своите визии за Евросъюза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна