Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният съд в Пазарджик пусна под домашен арест Лазар Влайков

| обновено на 08.09.17 в 17:48
Снимка: БГНЕС

Районният съд в Пазарджик пусна под домашен арест Лазар Влайков, с чийто пистолет миналия петък беше убит собственик на заведение в село Виноградец. Вчера Влайков бе задържан за 72 часа.
По време на разпита, шест годишният му племенник Юри е заявил, че е произвел фаталния изстрел, след като Лазар Влайков му е дал пистолета. 
В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването по този случай да бъде поето от пловдивската окръжна прокуратура заради съмненията за близки отношения между задържания Лазар Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров

За първи път бяха оповестени подробности от разпита на шестгодишния Юри, за когото се твърди, че е прострелял 47-годишния Наско Тонкев. Окръжният прокурор на Пазарджик обяви в съдебната зала, че при разпита на детето, то е казало, че в нощта на 31-ви август самият Лазар Влайков му е дал бойния пистолет "Глок" и е натиснало спусъка. Има свидетели, които твърдят обратното. Разпитани са 13 души. 

Кой точно е произвел фаталния изстрел, ще стане ясно от балистичната експертиза. 

По-рано Окръжната прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение, поради опасността Влайков да се укрие или да извърши друго престъпление. Причината за забавянето на делото днес е прокурорска грешка. Окръжната прокуратура изпрати искането за постоянен арест на Окръжния съд, без това производство да е в неговата компетентност. Поради това се наложи съдия Георги Веселинов да го прекрати, тъй като престъплението на задържания вчера Влайков е подсъдно на Районния съд и той трябва да се произнесе по исканата мярка за неотклонение. Наложи се ново запознаване с материалите, този път от районен съдия. Още отсега е ясно, че срещу мотивите на обвинението адвокатите ще сложат чистото съдебно минало на Лазар Влайков.

На извънреден брифинг вчера прокуратурата разкритикува действията на пазарджишките прокурори след инцидента.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени