Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на търговския излишък в еврозоната през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският излишък на еврозоната се сви през юли по-силно от очакваното, което сякаш е сигнал, че солидното поскъпване на еврото през последните месеци вече започва да се отразява негативно на износа и на международната търговия на региона.

Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи рязко до 18,6 млрд. евро от 21,7 млрд. евро през юни (низходяща ревизия от предишна оценка за излишък в размер на 22,3 млрд. евро) и прогноза позитивен търговски баланс в размер на около 20,3 млрд. Влошаването на търговския излишък се дължи на спад на износа спрямо месец по-рано с 1,1% до 178,2 млрд. евро, като в същото време вносът нарасна с 0,7% до 159,7 млрд. евро.

Позитивният баланс на еврозоната при международната търговия със стоки бележи влошаване и на сезонно-некоригирана база, достигайки през юли излишък от 23,2 млрд. евро спрямо излишък за 26,6 млрд. евро месец по-рано и  под търговски излишък за 24,8 млрд. евро преди година (през юли 2016). Експортът на стоки от региона (на некоригирана база) нарасна спрямо същия месец на предходната година с 6,1% до 177,7 млрд. евро, докато вносът в еврозоната се повиши с 8,2% до 142,8 млрд. евро.

Данните за намаляване на търговския излишък през юли не изглеждат в добра подкрепа за икономически растеж на еврозоната в началото на третото тримесечие. Понижаването на износа на сезонно-коригирана месечна база с 1,1% през юли след негово понижение с 1,9% през юни са и първи индикатори за негативното отражение на поскъпващото евро върху експорта от региона на единната валута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна