Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 порции от емблематичното ястие "врачанска ютика" ще бъдат раздадени на панаира във Враца

Снимка: Венета Павлова

Тази вечер на панаира във Враца, който се провежда за 129-ти път, ще бъдат приготвени и раздадени 300 порции от емблематичното ястие за района "врачанска ютика".

Любимото ядене на врачани е ютиката, не лютика, не лютеница, а ютика - казва врачанинът Цветан Дочев, известен като дедо Скръц, който от години събира и популяризира врачанският диалект и рецепти от местната кухня. На панаирната сцена в града тази вечер той ще бъде част от атрактивното приготовление на емблематичното врачанско ястие - ютика:

Основното са чушките, домати печени на жар, най-добре на тенеке, може и във фурната, зависи как дойде. Белиш ги, изцеждаш водицата и се чува един изключително приятен звук. Слага се доста чесън, люто, затова е и ютика, сирене. Баш поправката на врачанската ютика е магданозът, а аз слагам непременно и печени яйца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна