Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдите в Иракски Кюрдистан гласуват на референдума за независимост

| обновено на 25.09.17 в 12:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исторически референдум за независимост се провежда днес в иракския автономен район Иракски Кюрдистан. Срещу допитването, обаче, се обявиха както повечето страни в региона, така и Съединените щати. Резерви за допитването се чуха и от някои страни на Стария континент.

Вотът в главния град на автономната област - Ербил, започна при засилени мерки за сигурност, а очакванията на избирателите са за положителен отговор на въпроса за независимостта.

Гласувахме с "да". Волята божия е да станем независими. Това не е раздяла, а независимост.

Днес е прекрасен ден. Дойдохме да гласуваме за независим Кюрдистан. Днес е празник и с Божията помощ ще спечелим и ще сме свободни от всичко, казват някои от хората. Снимка

Турското външно министерство смята референдума за невалиден, а в разпространеното от Анкара изявление се посочва още, че той ще застраши сигурността в региона. Срещу допитването се обяви и Иран.

Референдумът е смятан за неуместен от Вашингтон и редица европейски държави, според които той подкопава усилията в борбата с тероризма и за гарантиране на сигурност в региона. 

По-рано беше съобщено, че Турция е блокирала достъпа в страната от северен Ирак на пропускателния пункт "Хабур". Анкара отрече пунктът да е затворен, като обясни, че е наложен строг контрол върху трафика.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!