Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

24-часова стачка е обявена за днес от Съюза на журналистите в Атина, съобщава в. "Катимерини". Недоволството е срещу орязването на средствата по професионалния фонд на гилдията, както и предприетите наскоро от правителството съкращения на работни места в сектора. Заради протеста няма да има емисии новини по телевизиите, а утре няма да излизат и вестници. 

Изданията в Западна Европа насочват вниманието към произнесената вчера реч на френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на Европейския съюз. 
Пет ключови направления засегна в словото си Макрон, обобщава "Либерасион". Сред основните от тях са "Европа на няколко скорости" и укрепването на еврозоната, която трябва да има собствен бюджет. 
В своята реч, два дни след изборите в Германия, които изнервиха Европа с възхода на крайната десница, Макрон беше наясно, че думите му ще бъдат внимателно анализирани, пише британският "Гардиън". Въпреки недостатъците си, това беше добра, ориентирана към бъдещето реч за континента, след като ЕС се сблъска с референдума за Брекзит, имиграцията, Тръмп и възхода на популизма, отбелязва още изданието.
Основните предложения на френския президент са за колективни действия по общите европейски проблеми, но вероятно най-важните са за една по-интегрирана Европа "на няколко скорости", четем на страниците на "Вашингтон пост". Според изданието много от тези инициативи зависят от силната френско-германска ос, която се приемаше като даденост преди изборите във Федералната република.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени