Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъжда промени в Кодекса на труда и изменения в Закона за безопасни условия на труд

Снимка: БГНЕС

В тристранния съвет за дискусия е внесено предложението на четири от петте представителни работодателски организации за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.

В мотивите за премахване на добавката бизнесът казва, че това плащане е анахронизъм без аналог в европейски мащаб. Предлага се то да се вкара еднократно в основните заплати, както това стана преди време за държавните служители. За бизнеса класът поставя в неравностойно положение работници, които извършват един и същи труд, но с различен по продължителност стаж. Друг аргумент в подкрепа на отмяната е, че така ще се даде възможност на трудовия пазар да се върнат работници и служители, чието наемане понастоящем е препятствано.

Още през лятото идеята първо беше подкрепена от вицепремиера Валери Симеонов, но в последствие, след среща при премиера Бойко Борисов заедно със синдикатите, Симеонов я оттегли.

Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че темата за премахването на добавката, която е минимум 0,6 на сто за всяка година стаж, не стои на дневен ред и не намира място в управленската програма.

От синдикатите бяха категорични, че ако класът падне, действията им ще бъдат радикални.

Дебати се очакват и по предложението на КТ "Подкрепа" максимален размер на обезщетението за безработица да могат да получават и работниците, напуснали по собствено желание или по взаимно съгласие с работодателя. Сегашната разпоредба допуска в тези случаи да се плаща обезщетение в минимален размер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна