Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания имат силни копнежи като всеки друг

Соня Спасова /д/ и Събина Накова
Снимка: Добромира Мицева

В "Контрасти" тази седмица поставихме темата за равенството на хората с увреждания, провокирани от Фестивала на способностите, който ще се проведе на 8 октомври в София.

В разговора ни със Соня Спасова - ръководител на дневен център “Светове“ към Фондация „Светът на Мария“ и Събина Накова - потребител на този център стана дума за нагласите на обществото към хората с увреждания - дали се вглеждаме в увреждането, вместо в самия човек; за чувството за принадлежност, което те рядко изпитват, и за ролята на всеки един от нас за промяната на отношението.

Често свързваме темата "хора с увреждания" с нещо тъжно и отблъскващо и забравяме, че става въпрос за човешки същества със също толкова силни копнежи като нас. Всеки човек е ценен  ресурс на общността, всеки човек има право да развие своя потенциал. Хората с увреждания, също трябва да са равни с всички останали - свободни да правят своя избор. Как това може да се реализира на практика, а не само на думи - обяснява Соня Спасова.


Оптимистичното е, че все повече хора в България уважават различните хора и са толерантни към тях. За пълноценен живот хората с увреждания имат нужда от подкрепа, от условия за професионална реализация, културен живот, изтъква Спасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна