Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неквалифицираните хомеопати могат да навредят на здравето ни

Снимка: Архив
Преди началото на сезона на вирусите, лекари предупредиха пациентите за опасността от лечението от неквалифицирани хомеопати. Специалистите съветват да се търси помощ само от клинични хомеопати, които са преминали обучение по хомеопатия в университети и предписват лекарства, одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Повод за специалната пресконференция беше декларация на Научния консултативен съвет на европейските академии, според която хомеопатията може да бъде опасна.

Лечението с хомеопатията в България, според Закона за здравето, може да се упражнява само от лекари, или от лекари по дентална медицина, посочи д-р Петко Загорчев, председател на Етичната комисия към БЛС и на Българската медицинска хомеопатична организация. Той възрази срещу доклада на Научния консултативен съвет на европейските академии, според който хомеопатията може да бъде опасна, заради лошия контрол на качеството на хомеопатичните препарати, и заради това, че може да забави контакта с лекар.

Д-р Слави Филчев, началник на Детско отделение в Пета МБАЛ-София, заяви, че хомеопатията намалява ползването на медикаменти.

Той цитира проучване сред педиатрите - клинични хомеопати в България, според което те изписват от 30 до 50% по-малко антибиотици и антипиретици. Според специалиста, освен при вирусни инфекции, хомеопатията е ефективна и при лечението на често боледуващи деца, хронични заболявания на дихателните пътища, за намаляване на страничните ефекти при лечението на онкоболните.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени