Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Димитър Манолов: Един от инструментите за борба със сивия сектор е колективното и браншово трудово договаряне

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар:

Няма проблем да бъдат внесени, ако има такива желаещи да работят при нашите условия и при тези доходи, само че трябва да бъдат гарантирани, че българският работник, който работи и чуждестранният работник трябва да са с равни права. Пазарният тест трябва да е наличен. Той ще каже дали има място и нужда от чуждестранен работник, а не някой друг.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че един от инструментите за борба със сивия сектор е колективното и браншово трудово договаряне и поиска: Димитър Манолов

Когато един браншов колективен договор е сключен между синдикални и работодателски организации, той трябва да важи за всички предприятия. Нещо, срещу което нашите партньори, да го наречем, от работодателските организации от години се съпротивляват, а бизнесът го говори и го иска, защото това е нещо, което ние винаги сме твърдели, че е един от начините за минимизиране на сивия сектор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна