Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 хиляди лева глоба трябва да плати община Сапарева баня, заради замърсяване с отпадни води

Река замърсяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2 хиляди лева глоба трябва да плати община Сапарева баня, заради замърсяване с отпадни води в река Вария, постанови районният съд в Дупница. Нарушението е констатирано от инспектори край село Ресилово. 

Проверката от екип на РИОСВ  в Ресилово на място е от август 2016 г. Констатирано е,че битови отпадъчни и фекални води посредством канализационен колектор  на десния бряг на река Вария се отвеждат и заустват във водоприемник от бетонова тръба и се изливат в реката. Общината няма разрешително за заустване на отпадъчните води в повърхностен воден обект на това място, се казва в наказателното постановление.


Инспекторите направили предписания, които не са изпълнени, и впоследствие съставали акт за глоба. Кметът на общината Калин Гелев обжалва, но съдът потвърждава глобата. Сапарева баня е от проспериращите балнеокурорти, районът е предпочитана дестинация и за планински туризъм по Рила.Подобни нарушения отпадъчни води да се изливат в бистрите планински реки и потоци е недопустимо, коментират планинари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна