Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привържениците на по-голяма автономия във Венето и Ломбардия обявиха победа

| обновено на 23.10.17 в 12:01

Противно на очакванията от предварителните проучвания приключи консултативният референдум за независимост на данъчните ресурси в италианските области Венето и Ломбардия. Гласоподавателите и в двата региона, в които управлява Северната лига, дадоха своя консенсус за това.

Във Венето, където вотът беше традиционен и се изискваше кворум от 50%, гласуваха над 57% от имащите право на глас, като 98% от тях казаха „да”. В Ломбардия, където нямаше кворум и за първи път в Италия вотът беше електронен, за което бяха закупени 24000 таблета, отчитането на вота се оказа по-бавно и трудно заради външните запаметяващи устройства, предавани на ръка от служителите на реда в централната избирателна служба. Затова до днес преди обед точният брой на гласувалите не беше напълно ясен, но се предполага, че е около 39%, като 95% от тях са казали „да”.

Задоволството на двамата регионални управители Лука Дзая за Венето и Роберто Марони за Ломбардия е голямо, защото макар само консултативен, резултатът от референдума им позволява да преговарят с държавата за използването на данъчните ресурси. Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина в качеството си на заместник-секретар на управляващите демократи каза, че преговори може да има, но без да се засягат данъчните въпроси. Той не приема за успешен резултата в Ломбардия заради ниския процент на участвалите във вота.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени