Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин влезе в устава на Китайската комунистическа партия

Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Си Цзинпин беше преизбран за генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Президентът на Китай затвърди позицията си начело на държавата и стана първият лидер след Мао Цзедун, чието име и идеология бяха включени в устава на Китайската комунистическа партия (ККП).

Изкачвайки се по стълбата на партийната бюрокрация, Си е заемал различни отговорни длъжности в крайморските провинции Фуцзян и Чжецзян, които са смятани за едни от най-високо развитите в икономическо отношение. През октомври 2007 година той влиза в Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия. През 2008 година е назначен на поста заместник-председател на КНР, през 2010 година става заместник-председател на Военния съвет на ЦК на ККП, а през 2012 го оглавява. През ноември 2012 година той за първи път е избран на поста генерален секретар.

Китай обяви новите си висши лидери, като наруши традицията и не назова приемник на президента Си Цзинпин, съобщи Би Би Си. Пропускът задравява властта на Си върху Китай за следващите пет години, а може би и повече. В седемчленния постоянен комитет на Политбюро - най-могъщата институция в страната - има пет нови назначения. Освен Си единствено премиерът Ли Къцян запазва поста си в комитета. В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои приемници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, с което очертават ясна линия на приемственост. Китайският лидер Си Цзинпин има повече от 10 титли и го наричат "председателя на всичко". Той е президент, генерален секретар на комунистическата партия и председател на Централната военна комисия, оглавява работни групи по всякакви въпроси - от Тайван до сигурността в интернет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна