Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори протестират пред Столичната община

Снимка: Златина Йовкова

Таксиметрови шофьори протестират пред Столичната община. Те настояват за промяна на начина на определяне на патентния данък за таксиметровите услуги и намаляване на размера му.

След промени в Закона за местните данъци и такси, услугите се облагат с еднократен годишен общински данък, вместо с 10%  върху доходите. Столичната община реши през миналата година налогът да е в размер на 850 лв., а постъпленията от него да се влагат в подобряване на транспортната инфраструктура.

Това са пари, които трябва да платим за следващата година, без да може да предвидим дали ще боледуваме, дали ще имаме отпуски или ремонти. Все едно на вас да ви удържат данъците за заплатите, които предстоят да ви дадат
, каза Ивайло Дженати от синдикален съюз "Сила". Той посочи, че са депозирани становища в транспортната комисия към Народното събрание, в Министерството на транспорта, както и в транспортната комисия към Столичния общински съвет.

СнимкаПредседателят на комисията Екатерина Йорданова обаче отрече да е постъпвало подобно писмено мнение и да е търсен диалог с общинарите. Тя недоумява от недоволството на таксиметровите шофьори, тъй като при определянето и гласуването на данъка през миналата година тяхната позиция не е изразявана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна