Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания

| обновено на 27.10.17 в 21:46
Парламентът на Каталуния
Снимка: БТА

След тайно гласуване каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независимост от Испания и обявяване на република, предаде Ройтерс. Каталунският лидер получи нужните 68 гласа "За" от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите за отцепване от Испания бяха 70, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Преди гласуването за независимост опозиционните каталунски депутати напуснаха парламентарната зала.

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и заяви, че върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния.

Горната камара на испанския парламент даде правото на испанския премиер Мариано Рахой да управлява Каталуня пряко от Мадрид, минути след като регионът обяви независимост от Испания. Очаква се сега Рахой да свика кабинета и да предприеме първите стъпки за управление на Каталуня. По-рано днес пред Сената той се зарече, че това ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му. Той може да приложи и пряко управление на каталунската полиция.

Обявяването на независимост от страна на Каталуня не праменя нищо и ЕС ще работи единствено с централното правителство в Мадрид, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той призова Испания да използва "силата на аргументите, а не аргументите на силата".


Журналистът Владимир Пунчев коментира в предаването "Хоризонт за вас": В  крайна сметка това гласуване е да се призове, да се накара местното правителство да започне процес по обявяването на независимост, който трябва да завърши с приемането на Конституция за република. Това събитие е все още в развитие. Но Сенатът в Мадрид утре трябва да вземе решение дали ще приложи член 155. Решението на регионалния парламент няма легитимност. В крайна сметка в Кралство Испания действа Конституция. И двете страни в тази криза са с повишени емоции


Единодушна подкрепа чува досега испанското правителство от съюзниците си в Европа и Америка.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Мадрид си остава единственият партньор на европейските институции. Туск обаче призова Мариано Рахой да се придържа към силата на аргументите, вместо към аргумента на силата. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изрази безпокойство от опасността в Евросъюза да се появят, както той се изрази "още пробойни".  Съединените щати смятат Каталуня за част от Испания и подкрепят мерките за запазване на страната силна и единна, обяви Държавният департамент. За диалог и намаляване на напрежението настоя германското правителство, заставайки изцяло зад това на Испания. Френският президент Еманюел Макрон също декларира пълната си подкрепа за Мадрид и върховенството на закона в Испания. Британското правителство категорично заяви, че не признава каталунска независимост.

Българското Министерство на външните работи заяви подкрепата и на нашето правителствои за запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания. Дипломатическото ни ведомство призова към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на испанските граждани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна