Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът по океанология във Варна ще изследва Черно море с финанси от Европейската космическа агенция

Снимка: БГНЕС

Институтът по океанология във Варна е спечелил проект на Европейската космическа агенция и през май следващата година ще участва в международна експедиция, съобщи директорът на института професор Снежана Мончева.

Амбицията е да пресечем морето от Варна до Грузия. Този проект е продължение на две други експедиции за изследване на биооптичните свойства на Черно море, като идеята е да се валидира новият разработен за Черно море алгоритъм за превод на сателитните измервания в реални стойности. Защото знаете, че в Черно море измерването на хлорофила е много трудно по сателитните методи да се отделят от така нареченото жълто вещество или разтворената органика,“ каза професор Мончева.

През 2018 година с кораба „Академик“ от Института по океанология ще участват в осем експедиции, които ще изследват качеството на морската вода. Според морската стратегия на България проучванията вече ще обхващат освен крайбрежната зона и изключителната икономическа зона на страната, допълва кореспондентът ни във Варна Даниела Стойнова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна