Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес изтича крайният срок за подялбата на властта в Северна Ирландия

Джеймс Броукъншър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншър днес ще информира парламента за шансовете да бъде постигнато споразумение за подялбата на властта в провинцията след удължаването на крайния срок на преговорите. Правителството в Лондон вече обяви, че ще бъде принудено да планира някакъв бюджет за Северна Ирландия, което е стъпка към налагане на пряко управление.

Двете основни политически сили – ирландската националистическа партия "Шин Фейн" и пробританската "Демократична юнионистка партия", ще подновят преговорите, но британското правителство вече губи търпение. Властите в Лондон обявиха, че започват да планират бюджет за провинцията, така че да осигурят финансиране на най-неотложните ѝ нужди. Налагането на бюджет от Лондон обаче се приема като стъпка в посока на налагане на пряко управление, което може да доведе до нарушаване на крехкия политически баланс в Северна Ирландия.

Юнионистите и националистите делят властта през последното десетилетие чрез система, създадена след мирното споразумение през 1998 година, сложило край на три десетилетия на насилие. Националистите обаче се оттеглиха от управлението през януари с аргумента, че не са третирани като равноправен партньор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна