Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата протестира 173 заповеди на общински кметове

Снимка: http://www.prb.bg
Прокуратурата протестира в съда 173 заповеди на общински кметове за учредяване на право на строеж и за надстрояване или пристрояване върху общински имоти. Те са издадени в нарушение на Закона за общинската собственост, уточняват от държавното обвинение.

Законът категорично изисква решение на Общинския съвет при извършване на разпоредителните действия по учредяване на право на строеж, надстрояване и/или на пристрояване на обекти – общинска собственост.  Проверката на прокуратурата обаче е установила, че в наредби, приети точно от общински съвети, се допуска това да става само със заповед от кмета.

Анализ на изисканите заповеди на общински кметове на територията на цялата страна и издадени след 1 януари 2015 година показал, че най-много заповеди, подлежащи на протест, има в Добрич, следват Перник, София, Девин, Шумен, Кърджали и Гърмен.

От общо проверените близо 1200 кметски заповеди, 173 отиват в съда. Част от тях са от предишни проверки. След приключване на административните производства и при обявяване на нищожност на оспорените заповеди, ще бъдат сезирани съответните общински съвети, за да коригират дописващите закона наредби, обясняват процедурата от прокуратурата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна