Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Унгария договарят създаването на съвместен фонд за финансиране на стартиращи предприятия

Снимка: БГНЕС

България и Унгария договарят създаването на съвместен фонд за финансиране на стартиращи предприятия. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. 

Фондът ще се договаря между унгарската "Ексимбанк" и Българската банка за развитие с бюджет от 200 милиона евро, съобщи министър Емил Караниколов: 

Това е предложение към момента, което днеска получихме от унгарската държава, за което им благодаря. Към момента обсъждаме малки и средни предприятия. В началото разговаряхме за стартъпите, но сега, както чухте, говорим и за малки и средни. Това е приоритет за нас.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто уточни, че унгарската банка открива рамков кредит от над 500 милиона евро за стартиращи компании в двете страни, а като пример на сътрудничество той посочи земеделието и туризма. През миналата година стокообменът между Унгария и България е достигнал един милиард и 300 милиона евро с тенденция тази година да расте.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна