Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп изрази увереност, че ще постигне напредък по кризата със Северна Корея

| обновено на 07.11.17 в 19:51
Снимка: БТА

Ден след като обяви в Токио, че времето за стратегическо търпение към Северна Корея е изтекло, президентът на Съединените щати Доналд Тръмп рязко смени тона в Сеул. В южнокорейската столица той допусна възможност за преговори с Пхенян за ядрената и ракетната му програма.

Наистина вярвам, че най-логичната стъпка за Северна Корея е да седне на масата за преговори и да сключи споразумение, което ще е полезно както за народа на Северна Корея, така и за целия свят. Определено виждам раздвиждане по въпроса, но нека видим какво ще се случи, заяви Тръмп, но и изрази надежда да не се налага употреба на военна сила срещу Северна Корея. А южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че се надява посещението на американския му колега да успокои донякъде тревогата на сънародниците му и да стане повратен момент за уреждането на ядрения въпрос на Пхенян.

Южнокорейците допускат, че това държавно посещение може да засили напрежението с Пхенян, който не се отказва от намерението да се сдобие с ядрени оръжия, способни да нанесат удар по Съединените щати. 
Над 15 000 полицаи ще се грижат за сигурността по време на визитата.

Три ударни групи на американските военноморски сили, водени от самолетоносачи, ще участват в маневри в западната част на Тихия океан в близките дни, съобщиха пред Ройтерс служители, пожелали анонимност. Маневрите ще съвпаднат с обиколката в Азия на президента Тръмп, който отправи няколко предупреждения за ядрената заплаха от Северна Корея. Не се посочват нито датата, нито точното място на маневрите. 


От Сеул, Доналд Тръмп коментира поредното масово убийство в Съединените щати - стрелбата в Тексас, когато загинаха 26 души. На въпрос дали би подкрепил по-строг контрол върху продажбата на огнестрелно оръжие Тръмп заяви: 
Ако бяхме направили това, което предлагате - това нямше да промени по никакъв начин случилото се преди дни. Тогава можеше и да го няма онзи смел човек с пистолет или пушка в багажника, който излезе, простреля нападателя и го неутрализира. Мога да кажа само следното - ако този човек нямаше оръжие, то жертвите щяха да са хиляди, а не 26.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна