Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбелязва без блясък и със скромни прояви 100 години от Октомврийската революция

| обновено на 07.11.17 в 19:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военен парад имаше днес на Червения площад в Москва. Но това не беше тържествено отбелязване на 100-годишнината от болшевишката революция, довела до създаването на Съветския съюз. А възстановка на исторически значимия парад на 7 ноември 1941 година, от който воините от Червената армия са отишли направо на фронта да бранят Москва от настъпващия нацистки Вермахт.

Президентът на Русия Владимир Путин знаково не участва в нито едно събитие по повод Великата октомврийска социалистическа революция. Вместо него на възстановката на Червения площад говори московският кмет Сергей Собянин, който отдаде почит на всички герои на страната:
Скъпи ветерани, вие сте устояли на бомби, за да може потомците ви да имат мирно небе над главите си. От името на всички московчани искам да изразя искреното ни възхищение и благодарност.

СнимкаСоциологическо допитване по поръчка на руската Комунистическа партия, която проведе 5-хиляден митинг в Москва, показва, че 58 процента от руснаците не знаят, че тъкмо днес се навършва цял век от едно от най-важните събития на ХХ столетие.

От 2005 година 7 ноември е обикновен работен ден в Русия. Франс прес цитира един от назначените от Кремъл организатори на отбелязването на годишнината от революцията – Константин Могилевски, който посочва, че съвременното руско ръководство е по-загрижено от предотвратяване на нови "цветни революции" в бившите съветски републики.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени