Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК очаква по-бавно нарастване на търсенето на петрол, добиван от картела, спрямо неговите основни конкуренти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалното търсене на суров петрол, добиван от ОПЕК, ще нараства през следващите две години по-бавно от очакваното, прогнозира водещият картел, визирайки постепенното възстановяване на цените в резултат на споразумението за съкращаване на производството, което обаче допринася за подновяване на растежа на петролните добиви от неговите основни производители.

Представяйки своя тазгодишен доклад "Световни петролни перспективи 2040-a година", от ОПЕК също така казаха, че бързото налагане на пазара на електрическите превозни средства може да доведе до формиране на плато при търсенето на петрол след 2035-а година.

Очевидно е, че поетият от ОПЕК главен ангажимент за ограничаване на производството е от основно значение за процеса на ребалансиране, който претърпяха петролните пазари през тази година, посочи генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо при представянето на доклада, цитиран от агенция Ройтерс.

Според новия дългосрочен доклад търсенето на суров петрол, добиван от картела, ще достигне през 2019-а година 33,1 млн. барела на ден, което ще представлява повишение спрямо 32,7 млн. барела на ден през 2016-а година, но под предходната прогноза за нарастване на потреблението през 2019-а до 33,7 млн. барела на ден.

В същото време ОПЕК повиши прогнозата си за предлагането на лек суров петрол, който включва шистовите добиви в САЩ. Според картела повишаването на цените през настоящата година и устойчивото нарастване на търсенето ще доведат до по-високи прогнози за петролните доставки извън ОПЕК.

Трябва да се има предвид, че декемврийските фючърси на американския лек суров петрол нараснаха в понеделник с цели 3,1% до 57,35 долара за барел, достигайки най-високо ниво края на юни 2015-а година, докато януарските фючърси на петрола сорт "брент" поскъпнаха вчера с 3,5% до 64,27 долара за барел (най-високо ниво от юли 2015-а година).

В тазгодишния дългосрочен доклад на ОПЕК не се споменават прогнозни цени за черното злато, за разлика от доклада от миналата година, когато картелът посочи, че очаква кошницата, в която влизат различните видове петрол, да достигне 65 долара за барел през 2021-а година.

Картелът посочва, че затягането на петролните добиви ще достигне 7 млн. барела на ден до 2020-а година и 9,22 млн. барела към 2030-а година, тъй като Аржентина и Русия ще се присъединят към Северна Америка като основни производители. Това представлява сериозно повишение спрямо очакванията на ОПЕК от миналата година за 4,55 млн. барела на ден до 2020-а и за 6,73 млн. барела до 2030-а година.

ОПЕК също така увеличи и средносрочната си прогноза за световното търсене на петрол, очаквайки неговото потребление да достигне 102,3 млн. барела годишно до 2022-а година, или с 2,24 млн. барела повече, отколкото в миналогодишния доклад.

Търсенето до 2040-а година се очаква да възлиза на 111,1 млн. барела, което представлява увеличение от предходния доклад за увеличение на потреблението на петрол до 109,4 млн. барела на ден в края на посочения дългосрочен период. В същото време ОПЕК очаква, че неговият дял на световния петролен пазар ще нарасне до 46% от 40% през 2016-а година.

Трябва обаче да се има предвид, че петролният картел предупреждава, че евентуално по-широкото от очакваното използване на електрически превозни средства в бъдеще може да доведе до намаляване на тези прогнози за търсенето на петрол през следващите десетилетия.

Само за няколко години електрическите автомобили се превърнаха от напълно недостъпни, непрактични и не особено приятни на вид, в една реална потребителска ниша, се посочва в доклада на ОПЕК.

Ако в бъдеще електрическите превозни средства се разпространят по-силно от очакваното, тогава прогнозираното от ОПЕК търсене на петрол в световен план ще се ограничи до 108,6 млн. барела на ден към 2040-а година.

С оглед на това се очаква глобалното търсене на петрол да достигне плато (да спре да нараства) около това ниво към 2035-а година, прогнозира ОПЕК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна