Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски бизнес лидери обсъждат с Тереза Мей бъдещето на търговията между Великобритания и ЕС

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски бизнес лидери ще се срещнат днес в Лондон с Тереза Мей, за да изразят загриженост за бъдещето на търговията между Великобритания и Европейски съюз.

Очаква се на срещата експерти от групировки като Конфедерацията на британската индустрия и Business Europe да подчертаят нуждата от споразумение за преходния период, който запазва в този отрязък от време същите условия за търговията.

Европейските бизнес лидери ще призоват правителството да бъдат изяснени бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и останалата част от ЕС. На срещата от британска страна ще участва също и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Следващият кръг на преговори по Брекзит е насрочен за средата на декември, но сред европейските страни, от Франция до Чешката република, расте загрижеността, че до търговските преговори може и да не се стигне преди срещата на високо равнище на ЕС.

Икономическият редактор на Би Би Си Саймън Джак заяви, че в същото време някои британски бизнес лидери, подкрепящи Брекзит, са загрижени, че преходният период, запазващ статуквото, ще забави британските опити за сключване на нови независими търговски споразумения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна