Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Делът на работещите бедни у нас се е удвоил за последните 5 години и достига 12%

За издръжката на един човек към края на септември са били необходими 575 лева

Снимка: БГНЕС
За издръжката на един човек към края на септември са били необходими 575 лева, по данни на КНСБ. От синдиката отчитат, че за последните 3 години 3/4 от населението в България получава доходи под необходимите за нормален живот. Запазва се и броят на хората с доходи под прага на бедност - 30 на сто. Така - според последното проучване на КНСБ, 2 милиона и 200 хиляди българи преживяват със средства  под линията на бедност от 314 лева месечно. Наред с това  по-малко от необходимото за живот без лишения припечелват общо 5 милиона и 700 хиляди българи. За пореден път от синдиката отчитат голяма разлика в заплащането по области. 

За първи път от КНСБ изчисляват издръжката на живота в София. Тя е със 180 лева повече от средната за страната. Достига 750 лева месечно, но и средната заплата в София вече е 1405 лева:

Ако махнем София в изчислението на средната работна заплата, ще видим, че тя ще падне с близо 200 лева по-надолу - тоест 862 лева би била средната заплата за страната, обясни Пламен Димитров.

В същото време във Видин средно плащат два пъти по-малко от столицата - 668 лева. За първи път работещите на минимална заплата надхвърлиха 400 000. Всеки пети, нает в реалната икономика, получава минимума, а в туризма само за година има двоен ръст на нископлатените:

От 16 и нещо процента стават 38 процента. Повече от една трета от всички в този сектор са на минимална заплата, което нещо не е в ред, нещо не е логично. Когато няма контрол, когато няма увеличение на минималните доходи за осигуряване, очевидно има стимулиране на сивия сектор.


Делът на работещите бедни се е удвоил за последните 5 години и достига 12 на сто.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна