Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност за живота на една от пострадалите жени, настанени във ВМА след катастрофата

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница

Снимка: БГНЕС

Стабилно е състоянието на настанените в ловешката болница след катастрофата на пътя София - Варна, край село Микре. 
В момента в Ловеч остават девет от тях, съобщи за „Хоризонт“ директорът на болницата д-р Анка Георгиева.
Оперирани са четирима души. Единият е бил в по-тежко състояние. Сега е стабилен и се намира в отделение на Ловешката болница. Пациентите, които са останали в Ловешката болница, са извън опасност за живота, в стабилно състояние засега. През цялото време дежурният екип е бил на работните си места, наблюдавал ги е. Пациентите ще останат в болницата до стабилизиране на състоянието.

След челен сблъсък между камион и автобус, превозващ 26 незрящи от Перник и региона, загинаха девет от хората в автобуса, включително шофьорът. Други 19 души бяха ранени. 

Десет от най-тежко пострадалите са транспортирани в болници в Плевен и София.
Има опасност за живота на една от пострадалите жени, съобщи директорът на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски. Пострадалата е настанена в болницата заедно с още двама души.
Има реална опасност все още за живота й, но е в може да се каже тежко стабилизирано състояние. Предстоят й множество оперативни интервенции.
Състоянието на една от жените остава критично, съобщи и доц.Евелина Одисеева, ръководител на реанимационния екип във Военно-медицинската академия:
Най-тежко пострадалата е с реална опасност за живота. Беше в шок. Много тежък транспорт са имали колегите. През това време се е налагало кръвопреливане, медикаменти за поддържане на кръвното налягане. Когато е доведена тук е била в стабилно състояние и след като са обработени раните й, след като са направени тези манипулации, постепенно тя вече е извън шока, но така или иначе си остава в тежко състояние с реална опасност за усложнения.

Другите двама пострадали - 74-годишен мъж и 56-годишна жена, са в стабилно състояние, съобщи проф.Венцислав Мутафчийски: 
Другите на този етап са в стабилно състояние, но все пак с тежки травми и остават в реанимация задължително. Предстоят им операции. Не мога да предвидя евентуалните усложнения.
Те и двамата имат спомен за случая, но жената е спяла по това време и въобще няма идея как се е случило. За мъжа, казва, че толкова бързо е станало, че не са могли да отреагират.

Двете жени, настанени в болница "Лозенец" в София, са в критично състояние. Те са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към операции следващата седмица.
 
Причините за тежката катастрофа все още се изясняват. Според прокуратурата автобусът е навлязъл в насрещната лента за движение. Според собственика на фирмата превозвач Юлиян Борисов той е бил в перфектно състояние, а шофьорът му - опитен.

Кметът на община Перник Вяра Церовска, която посети пострадалите в ловешката болница, каза, че ще бъде осигурен необходимия транспорт за загиналите и ранените, а в понеделник в Перник ще бъде обявен ден на траур. В предаването "Нощен Хоризонт" тя увери, че ще бъде оказана необходимата помощ на пострадалите, както и на близките на загиналите и добави:

В реанимация на болницата в Ловеч остана един пациент. Говорих с лекаря, който е извършил операцията. Неговата съпруга е в същото хирургично отделение. Видях в неврологично отделение три от жените. 

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев увери, че, въпреки ограничените си възможностти, ръководената от него организация ще направи всичко възможно да окаже съдействие на пострадалите и близките на загиналите при катастрофа, станала вчера на главния път София-Варна край ловешкото село Микре.

Стабилно е състоянието на пострадала жена при катастрофата край село Микре, която е в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски“. Другите трима,  настанени в лечебното заведение са в тежко състояние, каза за „Хоризонт“ говорителят Момчил Цветков.
Четирима са общо пострадалите при катастрофата край ловешкото село Микре, настанени в плевенската Университетска болница “Д-Р Георги Странски“. Жена е в Клиниката по неврохирургия с контузия на  шийните прешлени, нейното състояние е стабилно. Останалите трима  са в  тежко състояние. Един от тях е опериран от гръдни хирурзи  и от хирурзи от  Клиниката по неврохирургия. Настанен е в реанимация.

Заради тежко състояние също в централната реанимация са и още двама, каза за "Хоризонт" говорителят на болницата Момчил Цветков. Той уточни, че цяла нощ е продължила борбата за стабилизиране на състоянието на пострадалите, засега то обаче е тежко, поради което са в реанимация. 
Най-тежко пострадалият е опериран от екип от плевенски хирурзи. Той е с мозъчно-черепна и гръдна травма. Стабилизиран е, настанен е в реанимация, но все още състоянието му остава тежко.

Добро е състоянието на мъж, пострадал при катастрофата край село Микре, настанен във Военна болница в Плевен, научи "Хоризонт".
Освен настанените в Клиники на Университетската болница „Д-р Георги Странски“, още един мъж е в плевенска болница, това е Военна болница, дежурният лекар д-р Водичка Чудомирова уточни:
Да, така е. Един човек е. Състоянието му е добро. Под контрол е всичко. Обслужва се от колегите-ортопеди. Всичко е нормално. Просто се проследява състоянието му.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна