Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чолаков встъпи в длъжност като председател на ВАС

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Георги Чолаков встъпи в длъжност като председател на Върховния административен съд (ВАС) за следващите седем години. Досегашният председател Георги Колев остава в съда като редови магистрат.

На церемонията не присъства президентът Румен Радев, който веднъж отказа да назначи Чолаков и подписа указа за избора му едва след като той беше повторен от новия състав на ВСС. В словото си министърът на правосъдието  Цецка Цачева акцентира върху значението на ВАС като институция, достъпна за граждани и неправителствени организации, търсещи корекция на решение на централната и местната власт.

Висока оценка за "достойно свършена работа" през седемте си години начело на ВАС получи досегашният му шеф Георги Колев и златен почетен знак от ВСС. Колев получи и специалните поздравления на главния прокурор, който се обърна към наследника му с думите:

Желая ви кураж, желая ви да следвате това, което сте набелязали като свои цели, без да се вслушвате в онова, което отстрани създава обикновено вреден шум, което малко или много обезценява винаги, или поне се стреми да обезцени работата на съдебната система.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна