Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската СДП е отворена за коалиционни разговори с останалите партии

Хубертус Хейл и Мартин Шулц от СДП
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи (СДП) са готови да проведат разговори с други партии за преодоляването на политическата безизходица, възникнала след провалът на канцлера Ангела Меркел за формиране на трипартийна управляваща коалиция, известна като "Ямайка", съобщава в петък агенция Ройтерс, цитирайки висш представител на партията център-ляво.

Решението на СДП е факт, въпреки че преди време партията обяви, че ще излезе в опозиция с оглед на най-лошия си изборен резултат от следвоенния период и това сякаш прави по-малко вероятно провеждането на нови избори в Германия.

СДП няма да каже "не" на провеждането на дискусии, заяви генералният секретар на партията Хубертус Хейл пред репортери в петък след продължило с часове обсъждане между партийните лидери на този важен въпрос.

Хейл обаче не посочи с кои партии възнамеряват да преговарят социалдемократите, нито дали искат отново да бъдат част от управляващата коалиция, или просто биха предоставили парламентарна подкрепа за едно правителство на малцинственото, водено от канцлера Меркел.

Ройтерс напомня, че в последните дни СДП е подложена на нарастващ натиск да се откаже от опозицията си срещу подновяване на т.нар. "голяма коалиция" с християндемократите на Меркел (ХДС) и с баварските ѝ съюзници от  Християнсоциалния съюз (ХСС). 

Социалдемократите управляваха заедно с Меркел от 2013-а година насам, но веднага след изборите от края на септември, лидерът на партията Мартин Шулц заяви, че СДП трябва да вземе под внимание волята на избирателите и да излезе в опозиция.

В същото време канцлерът Ангела Меркел продължава да бъде изправена пред най-голямата политическа криза в нейната кариера след изненадващият провал през миналия уикенд на преговорите за създаване на тристранна коалиция с пробинзес ориентираната партия на Свободните демократи и с еколозите от партия на Зелените. Това от своя страна поражда тревоги в цяла Европа за продължителна политическа несигурност във водещата европейска икономика, която е и четвъртата по големина в световен план.

Междувременно вестник "Билд" цитира източник от немското президентство, според който президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер е пожелал да проведе в началото на следващата седмица съвместна среща с канцлера Ангела Меркел и с лидера на социалдемократите Марин Шулц. Според изданието, на предстоящата среща, която ще се проведе или в понеделник, или във вторник, ще вземе участие и Хорст Сийхофер, който е лидер на Християнсоциалния съюз - посестримата партия на ХДС на Меркел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна