Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на потребителките разходи и приходи в САЩ през октомври

Разходите на американските потребителите нараснаха през октомври стабилно, докато техните доходи се увеличиха малко по-силно, което е предпоставка за още едно тримесечие на солиден икономически растеж в края на годината.

Според доклад на Департамента по търговия потребителските разходи, формиращи повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха очаквано през октомври с 0,3% на месечна база след техен здрав ръст с 0,9% през септември (слаба низходяща ревизия от скок с 1,0%). Трябва да се има предвид, че потребителските разходи нараснаха през септември с най-силно темпо от август 2009 година насам, редица домакинства в щатите Тексас и Флорида трябваше да заменят техните моторни превозни средства и други стоки за дълготрайна употреба, които бяха сериозно повредени от наводненията, причинени от ураганите "Харви" и "Ирма".

Реалните разходи, отчитайки промените в цените (инфлацията), обаче нараснаха през октомври на месечна база с 0,1% след повишение с 0,5% през септември.

В същото време личните доходи, включващи доходи от заплата и от други източници, се увеличиха за втори пореден месец с 0,4% при очаквания за малко по-скромен растеж с 0,3 на сто.

Нивото на спестовност пък се увеличи до 3,2% от 3,0% през септември, когато достигна най-ниско ниво от декември 2007 година, показват данните на Търговския департамент.

Днешните данни предполагат, че икономиката на САЩ стартира последното тримесечие на годината със стабилен растеж от около 3%, след като през третото тримесечие БВП нарасна с цели 3,3 на сто.

Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши през октомври 0,1% на месечна база и нарасна с 1,6% спрямо година по-рано. Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се повиши на месечна база с 0,2% (след повишение с 0,1% през предходния месец) и на годишна база с 1,4% (след анемичен растеж с 1,3% през септември).

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като ценовият PCE индекс достигна и дори леко надвиши това важно ниво в началото на 2017 година за пръв път от близо пет години насам (през февруари, когато се повиши с 2,1%), след което обаче последва трайно забавяне на неговия растеж към региона 1,5% – 1,3%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна