Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни валежи е обявен за столицата и 7 области

| обновено на 01.12.17 в 10:37
Дъждовно време
Снимка: БНР

Значителни количества валеж се очакват до края на деня и утре заради циклона "Филип". 

Оранжев код за обилни валежи е обявен за столицата и областите  София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Очаква се там да паднат до 65 литра на квадратен метър дъжд. 

Жълт код за значителни валежи е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Пловдив
Предупреждение за силен вятър е обявено за областите Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

От бурния вятър в Хасково са съборени платната на скеле на блок, който е в процес на саниране. Няма пострадали. Още снощи пожарникари са обезопасявали обекта, а заради падащите от скелето предмети улицата е била затворена за движение. В Хасково от снощи духа вятър със скорост 65 километра в час.

Заради очакваните интензивни валежи и силен вятър в следващите два дни в МВР се събра кризисният щаб, оглавяван от вътрешния министър Валентин Радев. Екипи на министерството ще наблюдават водоемите в частите на страната, които се очаква да бъдат засегнати най-сериозно:
Това е комисар Николов за Перник, Благоевград, Кюстендил. Той заминава натам. Там има щабове, които ще бъдат инициирани, той ще ги оглавява и ще ги координира с областните управители, за София остава главният секретар, разбира се, и кметът на София, госпожа Фандъкова. За Смолян, Пловдив и Пазарджик заминава моят заместник-министър Балабанов.

Директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов, допълни, че са взети необходимите мерки. 
Критичните участъци да бъдат наблюдавани и то наблюдавани на живо, не да разчитаме на информация от преди два или три дни. На второ място, нашите екипи да бъдат допълнително подготвени с чували, там, където е необходимо, пясък допълнително, за да можем да реагираме.

За Източна България се очаква основно силен вятър. От МВР апелираха към гражданите, ако станат свидетели на инциденти, да подават сигнали на телефон 112.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна