Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент с нов съдебен иск срещу опозиционен лидер

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган и още петима души от най-близкото му обкръжение внасят нов иск срещу лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, който ги обвини, че са прехвърлили милиони долари в офшорни сметки.

Ищците претендират 1,5 милиона турски лири за накърняване на доброто им име.

Във вторник лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу показа в парламента документи, които твърди, че са банкови извлечения, доказващи, че близките на Ердоган са участвали в схема, в рамките на която в течение на 20 дни са били прехвърлени 15 млн. щатски долара.

Президентът категорично отхвърли обвиненията и предупреди, че той и засегнатите от твърденията ще подадат жалба. Миналата седмица адвокати на Реджеп Ердоган внесоха друг иск за неимуществени вреди на стойност 1,5 милиона лири срещу Кълъчдароглу след като лидерът на опозицията първоначално отправи тези обвинения. 

Междувременно вчера прокуратурата започна разследване срещу всички 60 членове на ръководния орган на Народнорепубликанската партия по обвинения в „обида на президентската институция, турският народ, държава и нейните органи.“ Поводът за съдебните действия е жалба на президента Ердоган от края на миналата година. От опозиционната формация заявиха, че това е първият случай, когато цялото ръководство на политическа партия е разследвано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна