Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите наблюдатели на Острова реагираха положително на новините от Брюксел

| обновено на 08.12.17 в 12:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите наблюдатели на Острова реагираха положително на новините от Брюксел. Разбира се, всички си дават ясно сметка, че тепърва предстои европейските лидери да одобрят началото на втората фаза на преговорите на срещата на високо равнище през следващата седмица, но самият факт, че Брюксел отчита, че е постигнат достатъчен напредък, за да се стигне до обсъждане на въпроса, е напълно красноречив. От Даунинг стрийт могат да въздъхнат с облекчение, защото успяха да спазят крайния срок и всичко сега зависи от 27-те европейски лидери.

Членовете на кабинета на Тереза Мей разбираемо са доволни. Министърът на околната среда Майкъл Гоув, привърженик на по-твърд Брекзит, нарече споразумението „голямо лично постижение на Тереза Мей“. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че е направена голяма стъпка напред и сега гражданите могат да са спокойни за техните права. Министърът на финансите Филип Хамънд отчете, че това е насърчително за британската икономика.

Повечето от противниците на Тереза Мей, които искаха по-твърда позиция от премиера, заявиха, че тя е направила компромиси, които те не биха желали да видят, но в името на зачитането на референдума за напускане на ЕС, са склонни да ги приемат. Найджъл Фарадж обаче нарече споразумението „преминаване към следващата фаза на унижение“. Лейбъристите в опозиция пък предупредиха, че проблемите с Брекзит далеч не се решават с преминаването към втората фаза на преговори.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви по повод на гаранциите, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия: Ние искаме да градим мостове, а не граници. И искаме свободното движение на хора и свободната търговия да продължат, както досега.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обаче отново подчерта, че всяко специално споразумение за Северна Ирландия трябва да е възможно и за останалата част на Обединеното кралство. „Дяволът се крие в дребните букви“, по нейните думи.

Ирландската граница бе основният проблем да няма развитие още в началото на седмицата. От публикувания текст на споразумението сега става ясно, че е направена промяна, която да удовлетворява северноирландските юнионисти. При това положение твърда граница пак няма да има, но парламентът на Северна Ирландия ще има думата по всички бъдещи въпроси, свързани с границата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна