Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 лев за целодневен билет е сред спешните мерки за въздуха в София

Предлагат двойно увеличение на таксата за "синя зона" при силно замърсяване

Снимка: Архив
Цената на билетчето за градския транспорт да струва 1 лв. и да важи за цял ден в периоди на силно замърсяване на въздуха, както и ограничаване на автомобилния трафик в центъра, са част от мерките, които Столичната община залага за подобряване на околната среда. Те се предлагат в доклад, който общинските съветници трябва да утвърдят в най-скоро време.

Според анализите на Столичната община, транспортът е отговорен за 60% от замърсяването на въздуха, а останалите 40% се дължат на битовото горене. Поради тази причина ограниченията ще бъдат именно в тази посока. Чрез системата за ранно предупреждение на  общината, разработена съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, ще се задейства пакет от мерки. Спешният план ще се прилага, ако се очаква в следващите 48 часа да има високи нива на вредни емисии. Различните мерки в плана ще се прилагат постепенно. При замърсяване с фини прахови частици между 51 до 100  микрограма на куб.м, ще призоваваме гражданите да използват градския транспорт и да преминат на алтернативно отопление, ако е възможно, посочи заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Най-опасната вероятност е за нива 4 пъти над нормата или над 200 микрограма на куб.м.  Ако се установят такива стойности от всичките четири автоматични измервателни станции на територията на града пред два последователни дни, досега представените мерки ще се допълнят с въвеждането на т.нар. „зелен билет“ с цена от 1 лв. за градския транспорт, който ще важи за един ден. Залагат се и еднократни, трайни мерки, като обособяване на успокоени зони за движение, ограничаване на трафика в определени части на центъра и промяна в графика на сметоизвозващите автомобили. Тъй като товарните коли са основен замърсител в центъра, се предлага таксата за тези над 4 тона да се вдигне на 120 лева месечно, а тези над 30 тона да плащат 150 лева. Също да се въведе такса за работа на строителната механизация в размер на 60 лв. на месец.


Предлаганите ограничения, оформени в доклад, ще бъдат разгледани от общинските съветници в следващите седмици, а оптимистичните очаквания са да бъде приет на последното за годината заседание на общинския съвет на 21 декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна