Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС призовават Мей да изясни позициите на Великобритания относно търговската сделка след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз призоваха Тереза ​​Май да изясни какво точно иска нейното правителство от едно бъдещо търговско споразумение на Великобритания с ЕС, за да могат да започнат сериозни преговори по този въпрос до март догодина.

В петък европейските лидери са на път да постигнат съгласие, което би позволило напредък в преговорите за Брекзит. Въпреки това, пристигайки за втория ден от стартиралата вчера Среща на върха в Брюксел, те поискаха от Великобритания да определи конкретните си цели за една бъдеща търговска сделка със Съюза в рамките на следващите няколко седмици.

Първата истинска голяма стъпка е Обединеното кралство да заяви много ясно какво точно иска, заяви малтийският премиер Джоузеф Мускат, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Мисля, че ако това се случи през следващите няколко седмици, тогава можем да започнем сериозна дискусия и до март 2018 година да имаме много ясна европейска позиция по предстоящото търговско споразумение, допълни той.

Трябва да се има предвид, че британското правителство е разделено по въпроса какви точно иска да бъдат бъдещите отношения с ЕС и какви компромиси са готови да направят най-твърдите привърженици на Брекзит, за да продължават да се поддържат близки търговски връзки с единния блок.

Очаква се Тереза Мей да проведе следващия вторник първото от няколко подобни заседания на своя кабинет, на които да бъде взето решение относно формата на исканията на Великобритания за бъдещото търговско споразумение с ЕС, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че лидерите на ЕС са се съгласили официално да бъде стартирана втората фаза от преговорите с Великобритания по въпроса за Брекзит. Втората фаза включва въпросите за т.нар. "преходен период" след 29 март 2019 година, когато Великобритания напусне ЕС, както и въпросите за бъдещите търговски отношения между двете преговарящи страни. Той също така отбеляза, че е постигнат значителен напредък по отношение на преговорите относно цената, която Обединеното кралство ще трябва да плати зa своето решение да напусне Съюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна