Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд подразни привържениците на "твърдия Брекзит"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Филип Хамънд потвърди, че правилата на ЕС ще продължават да са валидни в преходния период, което подразни привържениците на "твърдия Брекзит“. В същото време "бунтовниците"  в Консервативната партия и Тереза Мей изглежда постигнаха компромис по текста на нейното предложение за точна дата за Брекзит, така че премиерът да не претърпи ново поражение при гласуването в парламента.

Правилата на общия пазар и митническия съюз продължават да са валидни във Великобритания незабавно след излизането на страната от ЕС, заяви Хамънд, като допълни, че преходният период ще помогне на британските фирми да търгуват с ЕС както досега.

Неговата позиция разгневи привържениците на "твърдия Бреккзит", като по-рано един от тях -  евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог, беше заявил, че запазването на правилата в преходния период ще превърне Обединеното кралство във "васална държава" на ЕС.

На този фон на ново напрежение, като положителна се отчита новината, че Тереза Мей и "бунтовниците" в нейната партия са се споразумели по поправката в проектозакона за излизане от ЕС, фиксираща твърда дата на Брекзит. Датата на напускане – 23:00 часа на 29 март 2019 година – остава непроменена, но депутатите получават право да променят дефиницията "точна дата" на по-късен етап, което би позволило на Великобритания да поиска от ЕС удължаване на преговорите съгласно член 50 от Лисабонския договор, ако това се наложи.

В сряда премиерът претърпя първо поражение в Камарата на общините, след като с помощта на гласовете на бунтовниците бе приета поправка, даваща право на депутатите на заключителен вот по сделката за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна