Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нова Македония" е името, което се коментира като вероятно за споразумание между Атина и Скопие

Коалиционният партньор на СИРИЗА обаче заплашва да напусне правителството при споразумение със Скопие за това име

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оптимизмът на ООН за решаване на десетилетния спор за името на Република Македония се посреща с негативна реакция дори в коалиционното правителство на Гърция. Коалиционният партньор на СИРИЗА - партията на националистите "Независими гърци" е готова да напусне правителството при споразумение със Скопие за име "Нова Македония".

"Нова Македония" е името, което се коментира като вероятно за постигане на споразумение между Атина и Скопие. Малката партия на националистите "Независими гърци", която е в коалиция със СИРИЗА, отхвърли всички възможности да подкрепи име на съседна държава, в което фигурира "Македония". Министърът на отбраната и лидер на партията Панос Каменос заяви, че терминът Македония е неприемлив.

Другият път за споразумение е решение на съвета на лидерите на парламентарните партии с президента, но то трябва да бъде взето единодушно.

Ако премиерът Алексис Ципрас постави въпроса за гласуване в парламента, може да разчита само на гласовете на социалистите. Консерваторите от "Нова Демокрация" заявиха, че няма да подкрепят "Нова Македония".

Министри от правителството предлагат да се проведе референдум, но се очаква гърците масово да гласуват против употребата на "Македония" в името.

Всички коментари в Гърция са на мнение, че споразумение за "Нова Македония" е невъзможно и Скопие трябва да приеме друг вариант, за да оттегли Атина ветото за влизане в НАТО.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна