Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Мораториумът върху плащането на иновативни лекарства от НЗОК ще бъде премахнат

| обновено на 19.12.17 в 20:21
Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху плащането на иновативни лекарства от Здравната каса ще бъде премахнат. Партия ГЕРБ ще гласува за отмяна на тази забрана, обяви в позиция до медиите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
Съответната промяна в Закона за бюджета на Здравната каса ще бъде предложена на председателски съвет в парламента в сряда. Очаква се да бъде гласувана в пленарната зала още тази седмица. 
В позицията на ГЕРБ се казва, че за да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, ще предложат на утрешния председателски съвет на НС да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК, с който се налага забраната за иновативните лекарства за онкоболни:
Чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти. 

Цветан Цветанов информира, че днес е провел серия от разговори с премиера Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. По време на срещите е станало ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на шест комисии, както и с правилник за условията и реда за работа на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. Отпадането на мораториума, обаче ще замени плана на здравния министър.
Парламентарната група на "БСП за България" е внесла в деловодството на Народното събрание предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщи пресцентърът на социалистите. По-рано от от партията, че искането е свързано с това да бъдат насочени пари за онкоболните. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи на пресконференция, че е провела телефонен разговор с премиера Борисов спо въпроса:

Да, ще бъде прецедент. Днес е публикуван, но това е единственият начин тези хора да не останат от първи януари необгрижени. Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна