Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО се обяви против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Снимка: БГНЕС

ВМРО се обяви против ратифицирането на т.нар. "Истанбулска конвенция". Според тях под привидно хуманното, защитаващо правата на хората название на конвенцията на Съвета на Европа "за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", всъщност се налагат нови учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и се дава възможност за еднополови бракове.

В писмо до вицепремиера Красимир Каракачанов над 30 граждански и християнски организации се обявиха против тези текстове. Заради настояванията им той е дал отрицателно становище и е настоял обсъждането на конвенцията в Министерския съвет да бъде отложено и предхождано от обществено обсъждане.

Аргументите против обобщи заместник-председателят на ВМРО Милен Михов:

В конвенцията се декларира полът като социална роля, която може да се избира, да се играе и да се променя в житейския път на една личност. На практика с тази конвенция се въвежда законодателно дефиниция за третия пол. Това противоречи на основни положения в нашето законодателство и Конституция и засяга фундаментални ценности на българския народ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени