Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Игов: Неприятното е, че ново нещо ще бъде под името и марката "Култура"

Ангел Игов
Снимка: Кирчо Стоичков

Когато нещата са оставени изцяло на частния интерес, е доста лесно да се стигне до такива загуби. Това обясни за предаването ни "12+4" писателят и преводач Ангел Игов, автор и на вестник "Култура", който спира да излиза от юли догодина. 

В случая с "Култура" – вестникът е вече от доста време частна собственост, а частните собственици имат склонността да си сменят акъла и така да искат да правят нещо ново. В случая неприятното е, че това ново нещо ще бъде със старата марка, т.е. под името и марката "Култура" ще се прави нещо, което е различно, уточни писателят, имайки предвид списание "Култура", което се очаква да бъде пуснато на пазара от септември.

Ново издание ще има, но самата традиция се губи, подчерта Игов, след като прогнозира, че сегашният екип на вестника най-вероятно ще започне да списва ново издание, което обаче ще трябва да бъде под ново име и с по-различен характер. 

Обновлението е нещо полезно и необходимо, но е хубаво, когато са запазени дългогодишни традиции, тъй като се губи културна памет и устойчивост – нещо, което  е споявало дълго време някак си една общност, добави Игов.

Подробности, както и цялото интервю с автора на "Фини прахови частици", можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна