Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ с възпоменателна монета за Европредседателството

| обновено на 29.12.17 в 14:00
Снимка: БГНЕС

От 2 януари в обращение ще бъде нова монета с номинал от два лева. Тя ще бъде посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. От БНБ уточняват, че познатата на всички ни монета с лика на Паисий Хиляндарски и банкнотите от два лева остават официално платежно средство. 

Новата монета от два лева изключително наподобява тази, която вече е в обращение. Вместо лика на Отец Паисий обаче на гърба й е логото на Българското европредседателство, а емисията - 2018-а година. Главният касиер на БНБ Стефан Цветков подчерта: 
Банкнота с номинална стойност два лева. Както и разменната монета от два лева от 2015 година продължава да бъде законно платежно средство заедно с току-що представената монета от два лева от 2018 година емисия.

Новата монета от два лева ще е с тираж от 500 000, а 50 000 от тях са закупени от Министерството по европредседателството. Също 1 000 броя от възпоменателната монета ще бъдат използвани за протоколни подаръци.
Само по една монета ще се продава, от сребърната възпоменателна, а от разменната, на касата на банката по десет, обясни подуправителят на БНБ Калин Христов

Възпоменателната монета, посветена на Европредседателството, ще бъде с най-високата проба сребро с нанесено позлатяване върху вътрешния кръг от двете страни, според монетната програма на Централната банка за догодина. 
Преди време министърът за Българското председателство Лиляна Павлова съобщи, че възпоменателната монета ще е част от протоколните подаръци за гостите на важните събития през следващата половин година. Номиналът на възпоменателната монета ще е 10 лева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна