Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васильовден и сурваки - в първия ден на новата година

| обновено на 01.01.18 в 13:54
След новогодишната вечер, с украсена дрянова пръчка, по стар български обичай хората взаимно се "сурвакат" с пожелания за здраве, щастие, берекет
Снимка: БГНЕС

В първия ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики - покровител на милосърдието и добротворството, един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Имен ден днес имат над 137 хиляди българи, носещи имената Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина и Весела.

В традиционната обредност Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Традицията повелява на този ден да се изпълнява и обичаят „Сурва”, в който с дрянова пръчка се отправят пожелания за здраве.

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Украсата е от преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета и др. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Обичаят сурваки се отличава с богата празнична обредност, като се свързва с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди. Те могат да се обособят в четири основни групи - обредна трапеза, ладуване, сурвакане, дружини с маскирани лица.

В много части на България се провеждат и маскарадни игри за прогонване на злото. Още в първите минути на новата година в пазарджишкото село Варвара започна традиционния кукерски празник, разказа кметът Николай Николов:

Кукерите обикаляха цяла нощ, за да изгонят злите духове. Пожелават здраве и берекет, за да е весела и честита новата година.

Кукерските празници продължават и днес. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна