Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супер Луна в началото на 2018-а

През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани слънчеви и лунни затъмнения, три ярки комети и два нощни метеорни потока

Снимка: БТА

Днес и утре Луната ще бъде най-близо до Земята за цялата 2018 г. Супер Луната ще изглежда със седем процента по-голяма и по-ярка, отколкото при типичното пълнолуние. Небесното явление ще може да се проследи онлайн чрез проекта "Виртуален телескоп".

Поредица от пет затъмнения - слънчеви и лунни, сред които и най-продължителното от сто години насам, както и три комети ще наблюдават жителите на различни региони на света през 2018 година, съобщава ТАСС, като цитира прогнози на специалисти от Института за приложна астрономия към Руската академия на науките.

На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина. Явлението ще започне на 27 юли в 20.13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22.30 на 27 юли до 01.14 часа на 28 юли.

Две частични слънчеви затъмнения се очакват през 2018 година - на 13 юли и на 11 август. През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани три ярки комети и два нощни метеорни потока.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени