Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 60% от лекарствата, внесени от ЕС, се изнасят обратно

Снимка: БГНЕС


Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно. Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят пациентски организации.

Асоциация "Хипофиза" и Центърът за защита на правата в здравеопазването са направили изводите си на базата на справка по Закона за достъп до информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, агенция Митници, НАП и статистическия институт.

Ваня Добрева от Асоциация "Хипофиза" съобщи какво още показват тези справки:

От Здравна каса поискахме информация за 15 лекарства, които според информацията, която получихме, са най-често изнасяни. Това, което те подадоха, е, че има случаи, в които броят опаковки по активни протоколи са повече от броя, платени опаковки, както и обратното - платени са опаковки от Здравна каса, за които насреща не стоят протоколи.

Според изчисления на пациентските организации 1,5 милиарда е размерът на паралелния износ на лекарства.

Стойчо Кацаров от Центъра за развитие на българското здравеопазване посочи, че проблемът не е в износа на лекарства, а в това, че хора остават нелекувани:

Пълна какофония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки - как да го обясним това нещо. Тези 130 пациента не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна