Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59% от внесените лекарства у нас от ЕС се изнасят обратно

30% от пациентите страдащи от рядко заболяване остават без лекарства всеки месец

59 % от внесените лекарства от Европейския съюз у нас се изнасят обратно и така много пациенти остават без животоспасяващи медикаменти. Това показва справка по данни от Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенция "Митници", НАП, Националния статистически институт. Справката е поискана от Асоциация „Хипофиза“ и Център за развитие на българското здравеопазване. Реекспортът на лекарства за година е в рамзер на 1 млрд и 500 млн. лв., а не 400 млн. лв, твърдят от пациентските организации.


Всеки месец 30 % от пациентите, страдащи от рядкото заболяване акромегалия, не могат да открият лекарствата си в аптеките. Това заяви председателят на Асоциация „Хипофиза“ Ваня Добрева. Лекарството се поема напълно от НЗОК, животоспасяващо е и е скъпо - цената на препарата е от порядъка на 1600 лв. на месец.

Според пациентските организациии и Центъра за развитие на българското здравеопазване решението на проблема с реекспорта на лекарствата е въвеждането на т.нар. „двойно ценообразуване“ , или възможността за договаряне на две цени от страна на търговците - едната за реимбурсираните от здравните фондове лекарства, а другата да е за свободния пазар.

Друго много важно условие, за да стигат лекарствата до пациентите, е създаването на единна информационна система, за да се осъщестява по-лесно контрол, смятат пациентските сдружения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна