Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

"Комерсант" съобщава, че руските ВВС за загубили най-малко седем самолета при минометен обстрел на базата Хмеймим от бойци на терористична групировка. Инцидентът е станал на 31 декември, твърди вестникът, като се позовава на два военно-дипломатически източника. Ако информацията се потвърди, това ще е най-тежката загуба на въоръжение за Москва от началото на въздушната й кампания в Сирия през есента на 2015 г. 
Какво стои зад рязкото затопляне в междукорейските отношения, разсъждава "Росийская газета". Московският официоз пише за "нова фаза" , започнала с новогодишното послание на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който доста изненадващо е склонил да се вслуша в призивите на Юга и да изпрати делегация от Северна Корея на Зимните олимпийски игри в Пьончан. С оглед подхода на Пхенян сега е твърде вероятно Олимпиадата през 2018-а не само да премине спокойно, без "страшни истории" от страна на Северна Корея, дори обратното - има всички шансове тя да се превърне в Олимпиада на помирението, се казва в коментара на руското издание.
Сръбският патриарх Ириней заяви, че Сърбия никога няма да може да подари Косово и Метохия и все още не е дошло време за посещение на папа Франциск в Сърбия, съобщава белградският вестник "Политика". Може Косово да бъде отнето, да бъде окупирано, каквото е днес, но Сърбия никога не може да каже, ние подаряваме това, тъй като това, което се подарява, се губи завинаги , а онова, което се отнема със сила,  се връща по същия начин. Това е заявил патриархът на Сръбската православна църква в интервю за телевизия "Храм", коментирайки вътрешния диалог за Косово. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени