Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консенсусът по политиката на сигурност и миграцията сред приоритетите на Българското европредседателство

Снимка: БГНЕС

Постигането на консенсус в Европейския съюз по политиката за сигурност и миграция е една от приоритетните теми, по които Българското председателство ще насочи усилията си в идните шест месеца. България ще работи за трайни и справедливи решения в политиката за убежище, ефективни политики за реадмисия и балансиран подход за решаване на миграционния проблем с акцент върху укрепването на контрола по границите.

Най-сериозното предизвикателство е постигането на единомислие между страните членки за реформата на Дъблинското споразумение. Още през февруари Европейският съвет ще обсъди възможностите в бюджета на Евросъюза да бъде отделено перо и за миграционните разходи.

Формата на Дъблинското споразумение е препъникамъкът в пакетното досие "Сигурност и миграция". Последната за годината среща на лидерите в Брюксел показа колко дълбока е разделителната линия между държавите членки. Полша и Чехия не отстъпват от позицията против квотното разпределение, а изходът от задънената улица ще зависи и от разплитане на политическата криза в Германия и предстоящите избори в Италия.

Министър-председателят Бойко Борисов за българската позиция за четвъртата версия на Дъблин:

Първо, много силна, бърза външна политика на съюза като цяло. Второ, границите на ЕС да се пазят така както се пазеха едно време, ако щете.

Повече чуйте в репортажа на Валерия Николова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна