Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Формата на водата" води по номинации за наградите БАФТА

Гийермо дел Торо с наградата "Златен лъв" от фестивала във Венеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Формата на водата" на мексиканеца Гийермо дел Торо получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм и режисьор, съобщават Асошиейтед прес и Би Би Си, цитирани от БТА.

С по девет номинации за отличията, смятани за британския еквивалент на наградите "Оскар", са филмите "Три билборда извън града" и "Най-мрачният час". 

В категорията за най-добър филм освен "Формата на водата" са номинирани "Три билборда извън града", "Най-мрачният час", "Дюнкерк" и "Призови ме с твоето име".

Призът за най-добър режисьор с Гийермо дел Торо за "Формата на водата" ще си оспорват Дени Вилньов за "Блейд Рънър 2049", Лука Гуаданино за "Призови ме с твоето име", Кристофър Нолан за "Дюнкерк" и Мартин Макдона за "Три билборда извън града"

С номинации за най-добра актриса са Анет Бенинг за "Филмовите звезди не умират в Ливърпул", Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Марго Роби за "Аз, Тоня", Сали Хокинс за "Формата на водата" и Сирша Ронан за "Лейди Бърд".

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Даниъл Дей-Луис за "Призрачна нишка", Гари Олдман за "Най-мрачният час", Даниел Калуя за "Бягай!", Джейми Бел за "Филмовите звезди не умират в Ливърпул" и Тимъти Шаламе за "Призови ме с твоето име".

Номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм продукции са "Тя", "Първо убиха баща ми", "Слугинята" ("The Handmaiden"), "Без любов" ("Нелюбов") и "Търговският пътник".

"Тайната на Коко", "Да обичаш Винсент" и "Животът ми като Тиквичка" ще се съревновават за наградата за най-добра анимация.

Предварително бяха обявени претендентите за приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Номинираните тази година са Даниел Калуя, Тимъти Шаламе, Джош О'Конър, Флорънс Пю и Теса Томпсън.

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон на 18 февруари, две седмици преди "Оскар"-ите. Водеща на наградното шоу ще бъде Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин Стивън Фрай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени