Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в столичната СБАЛ по онкология

Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще провеждат специалистите от Университетската специализирана болница по онкологични заболявания по повод.  Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца. Прегледите ще ще продължат от 15 януари до 3 февруари, консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и и химиотерапевт.

Необходимо е предварително записване телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Причината прегледите да са насочени към вече диагностицирани с тежкото заболяване жени е високата заболеваемост от инвазивен карцином на маточната шийка у нас и необходимостта да се проследяват, каза пред Радио София проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчетералия:

"Ако в САЩ, последните данни показват, че в първите десет локализации за рак при жените, както новозаболели и смъртност, въобще не фигурира ракът на маточната шийка, защото се провежда скрининг при всички жени от 21 до 65, то в нашата страна новозаболелите при жените са на четвърто място и на сед7 място по смъртност, което е много печално. И затова ни се иска тези 15 хиляди жени, които вече са с диагностициран рак, по данни от националния раков регистър, и които са провели оперативно лечение, да се обърне внимание, че трябва да се проследяват правилно, защото рецидивите при това заболяване са много трудно лечими. И когато се установят в ранен стадий, резултатите са по-добри и ще имаме по-добри резултати".
 

Проф. Първанова посочи и какви профилактични изследвания трябва да правят здравите жени:

"Цитологично - задължително след 21 години, поне веднъж на три години. След 30-годишна възраст може да се съчетава и с генетично изследване за човешки папиломен вирус и тогава проследяването става не на три, а на пет години".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна