Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителите на БПЦ напуснаха общественото обсъждане на Истанбулската конвенция

| обновено на 23.01.18 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Обществена дискусия за обсъждане на законопроекта за ратифицирането на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, премина в сблъсък на противоположни мнения, без никоя от страните да промени своето. Във форума, който се проведе в Софийския университет, участват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, на основните вероизповедания и експерти.

Спорният документ вече предизвика разделение в парламента. ГЕРБ твърдо защитават текстовете. Против документа се обявиха от Обединените патриоти и БСП, както и от Българската православна църква.

Според противниците на Конвенцията тя ще доведе до въвеждане в законодателството на т.нар. "джендър идеология" - размиване на понятието пол с въвеждане на дефиниция със социална вместо с биологична основа, и ще постави основите за отправяне на искания за признаване на т. нар. "трети пол" и еднополови бракове.

По време на дискусията министърът на правосъдието Цецка Цачева отново повтори тезата, че ако депутатите имат забележки, документът може да бъде ратифициран с резерви или с обяснителна декларация към него: 

Конвенцията призовава държавите - страни по нея да действат от гледна точка на равенството между половете, при изпълнение на задължението си да предприемат мерки за защита и подкрепа на жертвите на насилие над жени и домашното насилие в това число. Категорично искам още веднаж да заявя, че съгласно Конвенцията няма задължение  за осигуряване на правно признаване на трети пол, съгласно националното законодателство.

Цачева обясни още, че Конвенцията може да бъде ратифицирана от Народното събрание със забележки или с тълкувателна декларация. 

Време е да спрем лицемерието, насилието над жени е огромен проблем за българското общество, заяви и националният омбудсман Мая Манолова:

Защото всяка четвърта жена в България е жертва на  домашно насилие, което означава един милион български жени - жертви на домашно насилие. Това е сърцевината на Конвенцията.

Старозагорският митрополит Киприян представи позицията на БПЦ срещу Истанбулската конвенция.

Няма и здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще. Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация по този въпрос, тъй като води до промяна в нашият светоглед.

В обръщението си отецът обясни защо от БПЦ обявяват срещу Конвенцията и понятия като "джендър":
Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена, и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията и който е чужд и непознат на нашата народопсихология, култура, традиции и православни предания.

Веднага след като изчете позицията на Синода, под бурни аплодисменти, православните свещеници напуснаха дискусията, а по късно бяха подкрепени от католическата църква в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна